Putting a hard prior on w0+wa

Use of Healpix, camb, CLASS, cosmomc, compilers, etc.
Post Reply
Sunny Vagnozzi
Posts: 43
Joined: August 15 2016
Affiliation: Oskar Klein Centre, Stockholm University

Putting a hard prior on w0+wa

Post by Sunny Vagnozzi » June 29 2017

Dear Anthony et al.,

I am running chains with the CPL parametrization w(z)=w0+wa*(1-a).

However, I am thinking of this parametrization in the context of quintessence (scalar field) dark energy models which mean w(z)>−1 for all z, which translates to w0+wa>−1. I want to impose this condition as a hard prior.

In CosmologyParametrizations.f90, within the function TP_NonBaseParameterPriors, I wrote the following:

Code: Select allp>

if &#40;CMB%wa + CMB%w < −1.0&#41; return
which is supposed to return logZero=1030 (i.e. a very high chi2) if w0+wa<−1

However, I noticed that my chains are still accepting points with w0+wa<−1 (not much smaller than −1, like −1.02 or so, but nonetheless the hard prior should cut these points out). Do you have any idea if and where my mistake is? The above is the only change I made in the source folder.

Thanks a lot! Cheers,
Sunny

Cosmo Xu
Posts: 4
Joined: March 19 2013
Affiliation: NJU/NAOC

Putting a hard prior on w0+wa

Post by Cosmo Xu » June 30 2017

Hi,

Have you checked the chi2 value for those points with w0+wa<−1?

Sunny Vagnozzi
Posts: 43
Joined: August 15 2016
Affiliation: Oskar Klein Centre, Stockholm University

Putting a hard prior on w0+wa

Post by Sunny Vagnozzi » June 30 2017

Actually it seems to work now, so the problem should be solved!

Post Reply