Problem when running test.ini

Use of Healpix, camb, CLASS, cosmomc, compilers, etc.
Post Reply
Francesco Capozzi
Posts: 1
Joined: March 30 2013
Affiliation: INFN -Bari

Problem when running test.ini

Post by Francesco Capozzi » April 04 2013

Hello,

this is the first time I use cosmomc. I installed planck likelihood following the instructions given in the readme. I compiled cosmomc using the makefile and there were no errors during compilation. However when I try to run cosmomc with test.ini the program stops without even starting:



francesco@Francesco:~/Scrivania/monte_carlo/cosmomc$ ./cosmomc test.ini
Number of MPI processes: 1
Random seeds: 15263, 7199 rand_inst: 1
compile with CLIK to use clik - see Makefile
MpiStop: 0
--------------------------------------------------------------------------
MPI_ABORT was invoked on rank 0 in communicator MPI_COMM_WORLD
with errorcode 0.

NOTE: invoking MPI_ABORT causes Open MPI to kill all MPI processes.
You may or may not see output from other processes, depending on
exactly when Open MPI kills them.




I do not know why this is happening, but it seems the problem is related to MPI. Can anyone help me, please?

Antony Lewis
Posts: 1352
Joined: September 23 2004
Affiliation: University of Sussex
Contact:

Re: Problem when running test.ini

Post by Antony Lewis » April 04 2013

Did you set up your environment variables and log out and in again before compiling, as described at

http://cosmologist.info/cosmomc/readme_planck.html

? i.e. check that

Code: Select allp>

echo $PLANCKLIKE
gives you the right output ("cliklike").

Antony Lewis
Posts: 1352
Joined: September 23 2004
Affiliation: University of Sussex
Contact:

Re: Problem when running test.ini

Post by Antony Lewis » April 04 2013

Try manually setting PLANCKLIKE in the source makefile, clean and make.

[sorry something went wrong with posting there, intermediate message deleted]

Akhilesh Nautiyal(akhi)
Posts: 60
Joined: June 13 2007
Affiliation: Malaviya National Institute of Technology Jaipur

Problem when running test.ini

Post by Akhilesh Nautiyal(akhi) » April 04 2013

HI,

I also tried to run cosmomc with new PLanck likelihood code. It got compiled but doesn't start. when I try to run with test.ini, it gives the following error message.

MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: Cluster collective optimizations enabled.
MPI Environmental Settings
MPI: MPI_MEMMAP_OFF (default: 0) : 1
MPI: MPI_VERBOSE (default: 0) : 1
MPI: Using the InfiniBand interconnect.
Number of MPI processes: 64
Error creatinging or opening chains/test_33.log
MpiStop: 32
MPI: Global rank 32 is aborting with error code −706604.
Process ID: 3603, Host: r3i1n14, Program: /home/akhileshn/planck_era/cosmomc/cosmomc

MPI: ——–stack traceback——-
Error creatinging or opening chains/test_1.log
MpiStop: 0
MPI: Global rank 0 is aborting with error code −706604.
Process ID: 3637, Host: r3i1n14, Program: /home/akhileshn/planck_era/cosmomc/cosmomc
Can any one let me know what to do.

Regards,
akhielsh

Sheng Li
Posts: 57
Joined: May 26 2009
Affiliation: University of Sussex
Contact:

Re: Problem when running test.ini

Post by Sheng Li » April 04 2013

Akhilesh Nautiyal(akhi) wrote:HI,

I also tried to run cosmomc with new PLanck likelihood code. It got compiled but doesn't start. when I try to run with test.ini, it gives the following error message.

MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: libmpi.so 'SGI MPT 2.05 10/20/11 05:35:28'
MPI: Cluster collective optimizations enabled.
MPI Environmental Settings
MPI: MPI_MEMMAP_OFF (default: 0) : 1
MPI: MPI_VERBOSE (default: 0) : 1
MPI: Using the InfiniBand interconnect.
Number of MPI processes: 64
Error creatinging or opening chains/test_33.log
MpiStop: 32
MPI: Global rank 32 is aborting with error code −706604.
Process ID: 3603, Host: r3i1n14, Program: /home/akhileshn/planck_era/cosmomc/cosmomc

MPI: ——–stack traceback——-
Error creatinging or opening chains/test_1.log
MpiStop: 0
MPI: Global rank 0 is aborting with error code −706604.
Process ID: 3637, Host: r3i1n14, Program: /home/akhileshn/planck_era/cosmomc/cosmomc
Can any one let me know what to do.

Regards,
akhielsh
mkdir chains under your cosmomc foler, plz.

Antony Lewis
Posts: 1352
Joined: September 23 2004
Affiliation: University of Sussex
Contact:

Re: Problem when running test.ini

Post by Antony Lewis » April 04 2013

64 is usually far too many chains. Use 4−8.

Post Reply